Duurzame wijnproductie in de Côtes du Rhône

In het zuiden van Frankrijk aan de Rhonevallei ligt de Côtes du Rhône. Een wijngebied waarin duurzaamheid steeds vaker de norm is. In dit artikel vertellen we je er in een notendop meer over.

CÔTES DU RHÔNEDUURZAAMHEID

12/12/2022

Inleiding tot de Côtes du Rhône

De Côtes du Rhône is een wijngebied gelegen in de Rhônevallei in het zuiden van Frankrijk, tussen Lyon en Marseille. Er worden veel verschillende soorten wijnen geproduceerd, waaronder rode, witte en rosé wijnen. De wijnen zijn meestal gemaakt van een mengsel van druiven, waaronder Grenache, Syrah en Mourvèdre voor rode wijnen en Viognier, Roussanne en Marsanne voor witte wijnen. Voor rosé wordt er door wijnmakers vaak gekozen voor blends van bijvoorbeeld Grenache, Syrah, Cinsault en Mourvèdre.

Cotes-du-Rhone-wijngaard
Cotes-du-Rhone-wijngaard

Geschiedenis van de Côtes du Rhône

De Côtes du Rhône heeft een lange geschiedenis in de wijnproductie, die teruggaat tot de tijd van de Romeinen. In de loop der eeuwen zijn de wijnen uit de regio bekend geworden door hun krachtige en pittige smaken, wat ze tot een geliefde en betrouwbare keuze heeft gemaakt onder wijnliefhebbers over de hele wereld. Tegenwoordig zijn er meer dan 22.000 wijnboeren en meer dan 7000 wijnproducenten in de Côtes du Rhône te vinden.

Duurzaamheid in Côtes du Rhône

In de afgelopen jaren is de Côtes du Rhône naar de voorgrond getreden betreft de duurzame wijnen en de productie daarvan. Veel wijnmakers in de regio werken op een milieuvriendelijke manier, waaronder het gebruik van natuurlijke meststoffen en het verminderen van het gebruik van pesticiden en herbiciden. Dit wordt gedaan om de biodiversiteit te beschermen, en het behoud van de natuurlijke habitats.

Daarnaast is het zo dat veel wijnmakers in de Côtes du Rhône steeds vaker hun energie duurzaam opwekken middels zonnepanelen, waardoor ze hun ecologische voetprint verminderen. Deze focus op duurzaamheid in de regio helpt niet alleen de omgeving te beschermen, maar het heeft ook geleid tot de productie van wijnen van hoge kwaliteit die bekend staan om hun smaak en karakter. Deze duurzaamheid en kwaliteit wordt mede door strenge regelgeving van de regio voortgebracht. Door de duurzame aanpak van de wijnhuizen in de Côtes du Rhône ben je als consument verzekerd van een kwalitatieve en duurzame wijn.

Conclusie

De Côtes du Rhône is een uniek en fascinerend wijngebied, met een rijke geschiedenis en een toewijding aan duurzame wijnproductie. Of je nu een liefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een lekkere en duurzame wijn om te genieten bij een borrel of een diner, de wijnen uit de Côtes du Rhône zijn altijd een goede keus. Bij Vavino ben je daarom bij het juiste adres. Onze duurzame wijnen voor een eerlijke prijs zullen je niet teleurstellen.

Ontdek onze duurzame Côtes du Rhône wijnen