Wat maakt een Wijn Duurzaam?

In een wereld waar alles als maar duurzamer wordt, of moet worden, lichten we bij Vavino graag uit wat duurzaamheid bij wijn nu inhoudt.

DUURZAAMHEIDCERTIFICERINGVINIFICATIE

Duurzaamheid bij wijnen

Om uit te kunnen leggen wat duurzaamheid bij wijnen nu betekent, moeten we eerst kijken naar de term 'duurzaam'. Duurzaam betekent volgens Van Dale het volgende:

  1. Lang durend: een duurzame vrede

  2. Weinig aan slijtage of bederf onderhevig: eikenhout is duurzaam

  3. Het milieu weinig belastend: duurzame energie wind, zon, waterkracht enz.; duurzaam produceren


Duurzaamheid bij wijnen gaat dus voornamelijk over punt 3. De weg van druif op de wijngaard tot aan bij jou in huis is nogal uitgebreid. Zo kun je denken aan een wijnproducent die geen gebruikmaakt van chemische pesticiden die slecht zijn voor de bodem, of de toevoeging van sulfieten beperken tot het minimale. Ook zou je kunnen denken aan de manier waarop de wijn van wijnhuis naar consument komt. Bij Vavino kopen we onze duurzame wijnen lokaal in om zo het milieu, en natuurlijk jou, een plezier te doen.

Certificeringen bij wijnen

Er zijn genoeg certificeringen voor wijnen die je op een fles wijn tegen zou kunnen komen. De wijnen die je bij Vavino kunt vinden, komen alleen uit Europa. Daarom beperken we ons in deze opsomming tot certificeringen die daar vaak voorkomen. We zetten er een aantal op een rijtje:

certificering-organische-wijn-EU
certificering-organische-wijn-EU

EU Organic
Producten met het EU Organic logo voldoen aan strikte voorwaarden omtrent de productie, verwerking, het vervoer en opberging. Het logo mag alleen gebruikt worden op producten waarbij minstens 95% van de ingredi毛nten organisch zijn. Verder moet de overige 5% aan strenge voorwaarden voldoen, en mag hetzelfde ingredi毛nt niet aanwezig zijn in organische 茅n niet-organische vorm. Leuk om te weten: het overgrote deel van de wijnen van Vavino hebben deze certificering.

Demeter-label-bio
Demeter-label-bio

Demeter
De Demeter standaard is wereldwijd gezien de strengste standaard als het aankomt op organische akkerbouw. Deze internationale standaard is gebaseerd op de principes die ze grondig gedocumenteerd hebben op hun website. Het interessante aan deze standaard is dat deze democratisch tot stand is gekomen in samenwerking met organisaties die samenwerken met Demeter. Het standaard is een overeenkomst waarin de minimumeisen waaraan een biodynamisch bestuurd landbouwbedrijf aan moet voldoen om de erkenning van Demeter te krijgen. Deze bedrijven worden jaarlijks ge茂nspecteerd of ze nog wel aan deze normen en eisen voldoen. 

Biodyvin-logo
Biodyvin-logo

Biodyvin
Dit logo zul je alleen op Europese, en voornamelijk Franse wijnen tegenkomen. Het doel van de vinificatie is dat deze de biodynamische principes respecteerd en toepast op de wijngaard. Hierbij is het van belang dat er geen toevoegingen worden gedaan tijdens het proces van wijn maken. Daarnaast mag er geen gebruik gemaakt worden van middelen die mogelijk de natuurlijke balans van de druiven te verstoren. Of makkelijker gezegd: niks toegevoegd, eruitgehaald, of veranderd.  

Haute-Valeur-Environmentale-HVE-certificering-logo
Haute-Valeur-Environmentale-HVE-certificering-logo

Haute Valeur Environmentale
De Haute Valeur Environmentale (HVE) certificering is een Franse milieucertificering voor wijnboeren en wijnmakers. Het wordt toegekend aan wijnproducenten die duurzame landbouw- en productiepraktijken toepassen die goed zijn voor het milieu. De certificering wordt verleend door het Franse Ministerie van Landbouw en het omvat een aantal milieufactoren, waaronder bodem- en waterbehoud, biodiversiteit 茅n het gebruik van duurzame materialen en energie in het productieproces. Wijnen die zijn gecertificeerd met het HVE-label worden beschouwd als op een milieuvriendelijke manier geproduceerd.

Agriculture Biologique
Agriculture Biologique (AB) is een certificering voor biologische landbouw in Frankrijk. Het wordt toegekend aan wijnproducenten die hun druiven telen met behulp van biologische landbouwmethoden. Daarnaast maakt de producent geen gebruik van synthetische chemicali毛n of genetisch gemodificeerde organismen. Wijnen die zijn gecertificeerd met het AB-label worden beschouwd als gemaakt met biologisch geteelde druiven en geproduceerd op een manier die goed is voor het milieu. Ook deze certificering wordt verleend door het Franse Ministerie van Landbouw. Leuk om te weten is dat deze certificering is toegekend voor alle wijnen van Vavino.

Agriculture-Biologique-certificaat-logo
Agriculture-Biologique-certificaat-logo

Conclusie

Over het algemeen kunnen we zeggen dat er veel verschillende wijncertificeringen toe te kennen zijn, elk met eigen specifieke vereisten en criteria. Deze certificeringen kunnen consumenten belangrijke informatie geven over de manier waarop wijn is geproduceerd, waaronder of het biologisch is, milieuvriendelijk of gemaakt met behulp van duurzame praktijken. Sommige van de bekendste wijncertificeringen zijn de EU Organic-certificering, de Haute Valeur Environmentale (HVE)-certificering en de Agriculture Biologique (AB)-certificering.

Omdat deze certificeringen op de wijnen van Vavino te vinden zijn, biedt dat zekerheid dat de wijn die je aanschaft op een manier is geproduceerd die goed is voor het milieu en aan bepaalde kwaliteits- en duurzaamheidsnormen voldoet. Zo kies 猫n koop je bewust en duurzaam.

Ontdek onze duurzame wijnen