De Opkomst van Syrah: Hoe deze Druif de Wijnwereld Veroverde

De Syrah-druif is een stevige en kruidige druif die wordt gebruikt om rijke en volle rode wijnen te maken. Bekend om zijn intense smaken en aroma's verovert deze druivensoort de wereld.

VINIFICATIERODE WIJNSYRAHC脭TES DU RH脭NE

12/10/2022

Inleiding tot Syrah-wijn

Syrah, ook wel bekend als Shiraz, is een druivensoort die wereldwijd wordt gekweekt en een breed scala aan rode wijnen produceert. Het is een essentieel ingredi毛nt in veel bekende wijnblends, waaronder die uit de Rh么ne-vallei in Frankrijk en de Barossa Valley in Australi毛. Syrah-wijnen staan bekend om hun volle body en kenmerkende smaken, die onder meer tonen van bramen, blauwe bessen en zwarte peper kunnen omvatten.

Geschiedenis van Syrah-wijn

De oorsprong van Syrah-wijn kan worden herleid naar de Rh么ne-vallei (C么tes du Rh么ne) in Frankrijk, waar het wordt aangenomen dat het voor het eerst door de oude Grieken werd gekweekt. In de Middeleeuwen werd de druivensoort geassocieerd met de stad Syrah (nu bekend als Shiraz) in Perzi毛 (wat nu bekend staat als Iran), en het werd waarschijnlijk in de late 18e eeuw naar Australi毛 gebracht door Britse kolonisten. Tegenwoordig wordt Syrah in veel wijnproducerende gebieden over de hele wereld gekweekt, waaronder Frankrijk, Australi毛, Chili, Itali毛 en Californi毛.

Proefnotities en spijscombinaties

Syrah-wijnen zijn doorgaans vol van smaak en rijk aan tannines, wat ze een robuuste, gestructureerde mondgevoel geeft. Ze staan ook bekend om hun donkere vruchtenaroma's, die onder meer tonen van bramen, blauwe bessen en zwarte kersen kunnen omvatten. Sommige Syrah-wijnen hebben ook pittige of hartige tonen, zoals zwarte peper, gerookt vlees of spekvet.

Wat betreft spijscombinaties zijn Syrah-wijnen veelzijdig en kunnen ze met een breed scala aan gerechten worden gedronken. Ze zijn met name geschikt voor hartige vleessoorten, zoals rundvlees, lamsvlees of varkensvlees, maar kunnen ook worden genuttigd met gegrilde groenten of rijke, hartige sauzen.

Populaire Syrah-wijnen om te proberen

Als je Syrah-wijnen voor het eerst wilt proberen, zijn er vele uitstekende opties om uit te kiezen. Enkele populaire voorbeelden zijn:

  • Ch芒teauneuf du Pape, een bekende wijn uit de Rh么ne-vallei in Frankrijk die wordt gemaakt van een blend van druivensoorten, waaronder Syrah;

  • Penfolds Grange, een zeer gewilde wijn uit Australi毛 die volledig gemaakt is van Syrah-druiven;

  • Ridge Lytton Springs, een op Syrah gebaseerde wijn uit Californi毛 die bekend staat om zijn elegante, evenwichtige smaakprofiel.

Een andere leuke manier om Syrah-wijn te ontdekken, is door het te combineren met Grenache, een andere populaire druivensoort die vaak wordt gebruikt in wijnblends. Grenache-wijnen zijn meestal fruitig en zacht, met een aardse ondertoon, en ze voegen een interessant contrast toe aan de krachtige smaken van Syrah. Een perfect voorbeeld is onze eigen duurzame en zuivere Ch芒teauneuf du Pape.

Conclusie

Syrah is een heerlijke en veelzijdige druivensoort die een breed scala aan volle, smaakvolle rode wijnen produceert. Of je nu een ervaren wijnkenner bent of net begint met het verkennen van de wijnwereld, Syrah is zeker het proberen waard!