Hoe wordt Rode Wijn gemaakt?

Het is het favoriete drankje van menig mens. Maar hoe wordt rode wijn nu eigenlijk gemaakt?

RODE WIJNVINIFICATIE

10/27/2022

Wat heb je nodig om rode wijn te maken?

Laten we beginnen bij het begin. Wat heb je nodig om rode wijn te maken?

  1. Druiven. Blauwe druiven om precies te zijn. Om rode wijn te maken gebruikt men naast het sap en pulp van deze druiven ook de schil, zaadjes en de steeltjes. Samen wordt dit ook wel de most genoemd. 

  2. Gist. Dit start de fermentatie waarbij suikers omgezet worden in alcohol. In de schil van de druiven zitten natuurlijke gistcellen. Dit fermentatieproces heet ook wel malolactische vergisting. Hierbij wordt appelzuur omgezet in melkzuur en koolstofdioxide.  

  3. Sulfiet. Ook wel zwaveldioxide (SO2) genoemd. Het zit niet in elke wijn, maar wanneer de wijn gebotteld wordt, is de kans groot dat er sulfieten in zitten. Dit is een conserveermiddel wat ervoor zorgt dat de wijn in de fles niet bederft.

  4. Tijd. Wijn maken kost nu eenmaal tijd. De tijd van oogsten van de druiven, tot het kunnen drinken van de wijn kan variëren van enkele maanden tot enkele jaren. Dat is bij elke wijn anders. Deze rijping vindt vaak plaats in roestvrijstalen tanks of eikenhouten vaten. 

blauwe druiven voor rode wijn
blauwe druiven voor rode wijn

Trossen blauwe druiven voor rode wijn.

Van druif tot wijn

Om van druif tot wijn te komen zijn er drie stappen die tijdens de wijnproductie, ook wel vinificatie genoemd, genomen worden.

  1. Allereerst wordt de druivensoort(en) waarmee gewerkt wordt zorgvuldig vastgesteld. Elk druivenras heeft zijn eigen kenmerken, wat zich vertaalt in verschillende eigenschappen van het eindproduct. Zo is een wijn gemaakt van de Pinot Noir erg licht van kleur en smaak, en heeft het veelal tonen van rood fruit. Daarentegen is een wijn gemaakt van de Cabernet Sauvignon erg donker van kleur, en heeft het krachtigere smaken en aroma's van bijvoorbeeld zwarte bessen en cassis.

  2. Nadat de druiven geoogst zijn, zal het fermentatieproces in gang gezet moeten worden. Hierbij worden de suikers met behulp van gist in alcohol omgezet. Voor rode wijn geldt dat de sap, pulp, pitjes en steeltjes samen mee gefermenteerd worden. Dit is ook waar de rode kleur vandaan komt. Deze fermentatie kan op natuurlijke wijze plaatsvinden, maar kan ook ontstaan door zelf gist toe te voegen aan de most. Na een week of twee is de primaire fermentatie klaar, en dan wordt de wijn verder gefermenteerd in een tank. Hierin zal de malolactische vergisting plaatsvinden.

  3. Dan wordt de wijn in sommige gevallen nog overgebracht in eikenhouten vaten om de smaak door te laten ontwikkelen. Door wijnen te laten rijpen in eikenhouten vaten, kan de wijn smaken, aroma's en tannines ontwikkelen. Deze rijping kan soms wel maandenlang duren. Wanneer de wijnmaker tevreden is met de ontwikkelde smaak, is het tijd om de wijn te bottelen, en dus klaar voor de consument!

druiven in bakken
druiven in bakken

Druiven klaar voor de productie

Wat is het verschil tussen een rode en witte wijn?

De grootste verschillen tussen rode en witte wijn zijn:

  • In rode wijnen worden naast het sap en pulp ook de schillen, pitjes, en steeltjes meegenomen in het fermentatieproces. Bij witte wijnen veelal alleen het sap.

  • Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven, en witte wijnen in de meeste gevallen van witte druiven. Je kunt ook zeker witte wijn maken met blauwe druiven!

  • In rode wijn zit een grotere hoeveelheid tannine dan in witte wijn. Dat komt doordat de ontwikkeling van tannines hoger is in de steeltjes van de druiventros. Tannines zijn ook te vinden in de schil en pitten van de druif, en zorgen voor een wrange smaak in de mond. Het trekt je mond een beetje droog.

bread and bread on brown wooden chopping board
bread and bread on brown wooden chopping board