Grenache: een belangrijke druif in de Côtes du Rhône en ver daarbuiten

Grenache is een druivensoort die over de hele wereld veel wordt verbouwd. Het is een medium tot groot formaat druif met een dunne schil en een hoog suikergehalte, wat het ideaal maakt voor het produceren van verschillende wijnstijlen. In deze blogpost gaan we dieper in op de geschiedenis, kenmerken en populaire wijngebieden van Grenache.

GRENACHECÔTES DU RHÔNE

1/4/2023

Geschiedenis van Grenache

Grenache wordt vermoedelijk afkomstig uit de Aragon-regio in Spanje en wordt daar al eeuwenlang verbouwd. Het is waarschijnlijk in de 8e eeuw naar de Rhônevallei (Côtes du Rhône) in Frankrijk gebracht door de Moren, waar het een belangrijk onderdeel werd van veel van de beroemde blendwijnen van de regio. Grenache werd ook geïntroduceerd in andere wijngebieden over de hele wereld door Europese immigranten, waaronder Californië, Australië en Zuid-Afrika.

Kenmerken van Grenache wijnen

Grenache wijnen hebben meestal een medium tot volle body met een hoog alcoholgehalte. Ze hebben smaken van rood fruit, zoals frambozen en aardbeien, evenals pittige en aardse tonen. Grenache staat bekend om zijn vermogen om goed te verouderen, met het potentieel om complexe smaken en aroma's te ontwikkelen met de tijd.

Populaire Grenache wijngebieden

Grenache wordt in verschillende wijngebieden over de hele wereld verbouwd, maar het is het meest bekend in de Rhônevallei in Frankrijk, waar het een belangrijk onderdeel is van veel van de rode blendwijnen van de regio. Grenache wordt ook veel verbouwd in Spanje, waar het bekend staat als Garnacha, en is een belangrijk onderdeel van het beroemde wijngebied Priorat. In de Nieuwe Wereld wordt Grenache verbouwd in Californië, Australië en Zuid-Afrika, waar het vaak wordt gemengd met andere druivensoorten om volle, fruitige wijnen te creëren.

Wijn spijs combinaties met Grenache wijnen

Grenache wijnen zijn veelzijdig die goed passen bij een breed scala aan gerechten. De smaken van rood fruit en specerijen maken het een perfecte match voor gegrild vlees en gerechten met stevige smaken. Grenache past ook goed bij geroosterde groenten, hartige stoofpotjes en kazen zoals manchego en geitenkaas.

Conclusie

Grenache is een druivensoort met een rijke geschiedenis en een breed scala aan wijnstijlen. Het wordt verbouwd in veel wijngebieden over de hele wereld en staat bekend om zijn wijnen met smaken van rood fruit en specerijen. Daarnaast past de Grenache bij veel verschillende soorten gerechten, waardoor je eigenlijk nooit de fout in kunt gaan wanneer je een Grenache wijn koopt!

Ontdek onze duurzame Grenache wijnen