Biologische wijnen: een stap naar duurzame wijnindustrie

Het wijnmaken is al eeuwenlang een kunst die blijft evolueren naar mate de tijd vordert. Een van de laatste trends in het maken van wijn is het toepassen van biologische methoden, ook wel bekend als biodynamische wijnbouw. In deze blog bespreken we biologische wijnen, het proces van het maken ervan en de voordelen van het maken van biologische wijnen. Verder benadrukken we de verschillen tussen biologische en duurzame wijnen.

DUURZAAMHEIDVINIFICATIEBIOLOGISCH

1/28/2023

Wat zijn biologische wijnen?

Biologische wijnen zijn wijnen die gemaakt worden met behulp van natuurlijke en biologische methoden. Dit betekent dat de druiven die worden gebruikt bij het maken van deze wijnen zonder chemische meststoffen of pesticiden worden geteeld. In plaats daarvan vertrouwen biodynamische wijnmakers op natuurlijke methoden om ervoor te zorgen dat hun druiven gezond en van hoge kwaliteit zijn. De druiven worden vaak ook met de hand geplukt om te voorkomen dat ze op enige manier beschadigd worden.

Sommige biologische wijnen hebben certificeringen op het etiket staan. Wil je daar meer over weten? Lees dan onze blogpost over duurzame wijnen.

Het proces van het maken van biologische wijnen

Het proces van het maken van biologische wijnen begint met de teelt van de druiven. Biodynamische wijnmakers gebruiken natuurlijke methoden om ervoor te zorgen dat hun druiven gezond en van hoge kwaliteit zijn. Dit omvat het gebruik van natuurlijke meststoffen, zoals compost, en het vermijden van het gebruik van chemische pesticiden. De druiven worden vervolgens met de hand geplukt en begint de wijnproductie.

Tijdens de wijnproductie gebruiken biodynamische wijnmakers natuurlijke gisten om de druiven te laten fermenteren, in plaats van gisten die op de markt verkrijgbaar zijn. Hierdoor krijgt de wijn een unieke smaak en geur die het terroir van de druiven weerspiegelt. De wijn kan vervolgens gerijpt worden in bijvoorbeeld eikenhouten of roestvrijstalen vaten, waardoor de smaken en aroma's zich verder kunnen ontwikkelen.

Voordelen van biologische wijnen

Biologische wijnen hebben verschillende voordelen, zowel voor de consument als voor het milieu:

  1. Ten eerste zijn ze gezonder om te consumeren omdat ze geen chemische pesticiden of meststoffen bevatten.

  2. Ten tweede hebben ze een unieke smaak en geur die het terroir van de druiven weerspiegelt, waardoor ze vaak intenser van smaak zijn dan conventionele wijnen.

  3. Ten derde zijn biologische wijnen beter voor het milieu omdat ze worden gemaakt zonder het gebruik van chemicali毛n die schadelijk kunnen zijn voor de natuur.

Verschillen tussen biologische en duurzame wijnen

Er ontstaat vaak verwarring tussen biologische en duurzame wijnen, hoewel er wel degelijk verschillen zijn tussen deze twee termen. Biologische wijnen worden gemaakt met behulp van natuurlijke en biologische methoden, zoals beschreven in de vorige alinea's. Duurzame wijnen, aan de andere kant, worden gemaakt met behulp van methoden die milieuvriendelijk zijn en die bijdragen aan een gezonde en duurzame wijnindustrie. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het gebruik van hernieuwbare energiebronnen of het verminderen van watergebruik.

Waarom zou ik biologische wijnen moeten proberen?

Biologische wijnen zijn een geweldige optie voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar een gezonde en unieke smaakervaring. Ze zijn gemaakt met behulp van natuurlijke en biologische methoden, waardoor ze gezonder zijn voor de consument en beter voor het milieu. Bovendien hebben biologische wijnen vaak een unieke smaak en geur die het terroir van de druiven weerspiegelt. Overweeg ook eens om een fles biologische wijn te proberen en laat je verrassen door de verschillende smaken!

pile brown barrels inside building
pile brown barrels inside building

Ontdek ons biologische 猫n duurzame aanbod