Wat zijn Tannines?

Je hebt er vast wel eens van gehoord, tannines in de wijn. Maar wat zijn het nu eigenlijk?

VINIFICATIE

10/11/2022

Tannine: Een bittere en wrange smaak

Het is je vast wel eens opgemerkt: je mond trekt droog bij die bittere en wrange afdronk van een lekkere rode wijn. Dat is hoogstwaarschijnlijk de tannine die je proeft. Tannine is een verzameling van chemische verbindingen, ook wel bekend onder de naam 'looistof'. Tannines zitten overal in de natuur. Zo vind je ze onder andere in hout en bladeren, maar ook in thee, cacao en natuurlijk druiven. 

anatomie-druif
anatomie-druif

De anatomie van een druif. In de pitjes, steeltjes en schillen zitten tannines.

Hoe komen tannines in de wijn?

Tannines zijn voornamelijk te vinden in de schil, pitjes en steeltjes van de druif. Dat is ook meteen de reden waarom er in rode wijn een grotere hoeveelheid tannine zit dan in witte wijn. Bij rode wijnen worden namelijk naast het sap en het vruchtvlees, de schillen, pitjes en steeltjes ook meegenomen in het gistingsproces. In juist die ingrediënten is de concentratie van tannines hoger dan in de rest van de druif. Wanneer je op een steeltje van een druif zou bijten, dan proef je ook meteen die typische smaak. 

Tannines komen niet alleen via de grondstoffen in de wijn. Wanneer een wijn een houtlagering heeft gehad, kunnen de vaten tannines afgeven in de wijn. Dit zorgt ervoor dat de tannines goed kunnen doorontwikkelen in de wijn, wat voor die elegante en zachte afdronk kan zorgen.